<p>Autorem artykułu jest zenon47</p>
<br />
W wolnym czasie bardzo lubię wypróbowywać różne przepisy oraz wymyślać nowe. Gotowanie daje mi wiele radości, a widok osób, kture jedzą moje dania z przyjemnością, sprawia mi prawdziwą satysfakcję.
<p>Orientalne kotlety rybne</p>
<p>Składniki</p>
<p>- 1 kg filetów rybnych, np. z tilapii</p>
<p>- 2 marchewki</p>
<p>- 5 dużych ziemniaków</p>
<p>- pietruszka</p>
<p>- 25 dag szpinaku</p>
<p>- por</p>
<p>- sok z 1/2 cytryny</p>
<p>- po 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, tymianku, curry</p>
<p>- sól</p>
<p>- pieprz</p>
<p>- 4 łyżki sosu sojswego</p>
<p>- 3 jajka</p>
<p>- bułka tarta</p>
<p>- oliwa</p>
<p>- puszka ananasów</p>
<p>Wykonanie</p>
<p>1. Oczyszczone ryby gotujemy w osolonej wodzie, wyjmujemy. Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki gotujemy w wywarze. Pokrojone marchewki, pietruszkę, szpinak i pora podsmażamy na oliwie. Doprawiamy, dodajemy jajko, sok z cytryny i sos sojowy.</p>
<p>2. Ziemniaki i ryby miksujemy z warzywami. Formujemy kotlety. Obtaczamy najpierw w bułce, a następnie w dwóch rozmąconych jajkach. Smażymy na złoto. Podajemy z plastrami ananasa.</p>
<p>Kotlety jarskie siekacze</p>
<p>Składniki</p>
<p>- duża cebula</p>
<p>- 1/2 czerwonej papryki</p>
<p>- kilka pieczarek</p>
<p>- jajko</p>
<p>- 10 dag żółtego sera</p>
<p>- mąka ziemniaczana</p>
<p>- pieprz</p>
<p>- sól</p>
<p>- ulubione zioła</p>
<p>- olej do smażenia</p>
<p>Wykonanie</p>
<p>1. Cebulęobieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w wąskie, krótkie paski. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.</p>
<p>2. Do składników wbijamy jajko. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Do masy dodajemy tyle mąki. aby powstała gęsta masa. Łyżką nabieramy porcje, formujemy płaskie kotlety i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy na gorąco, z ziemniakami lub kaszą. Smacznego.</p>
---
Artykuł pochodzi z serwisu <a href="http://artelis.pl/">www.Artelis.pl</a>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz