<p>Autorem artykułu jest slawek</p>
<br />
Smażony makaron udon z pastą krewetkową, kurczakiem i warzywami jest dobrym daniem. Jest to danie połączone z kuchnią japońską. Ale bardzo polecam, jest bardzo dobre.
<p>Składniki:</p>
<p>300 g makaronu udon, 150 g piersi kurczaka, 100 g suszonych krewetek, 60 g czerwonej cebuli, 3 jajka, 150 g bok choy (liście bez łodygi), 80 g świeżego szpinaku (liście bez łodyg), 30 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w kostkę, 25 g galangalu, obranego i pokrojonego w kostkę, 20 g listków świeżej kolendry, 25 g bazyli tajskiej, 8 g cukru, 10 g sambal oelek, 50 g kiełków soi, 50 g pędów bambusa, 50 g sosu ostrygowego, 35 g sosu sojowego jasnego, 20 g sosu sojowego ciemnego, 20 g ketchupu, 15 g octu spirytusowego.</p>
<p>Przyrządzenie:</p>
<p>Pasta krewetkowa: Przesmażyć cebulę, świeży imbir, galangal, liski kolendry i suszone krewetki. Dusić 45 minut, a następnie dodać sambal oelek i zmiksować.</p>
<p>Pierś kurczaka gotować w rosole, następnie wystudzić i porwać na drobne strzępy wzdłuż włókien.</p>
<p>Makaron udon ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. W woku przesmażyć czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, jajka, kurczaka, pastę krewetkową, makaron, warzywa, kiełki soi i pędy bambusa. Doprawić sosem ostrygowym, sosemsojowym jasnym i ciemnym, cukrem, ketchupem i octem.</p>
<p>Ciekawostka:</p>
<p>Makaron udon. Gruby, okrągły, makaron japoński otrzymywany z mąki pszennej, wody i soli, po ugotowaniu dość sprężysty. Najczęściej stosowany do zup, różnych dań duszonych i podawany z sosami. Spożywa się go również na zimno z krojonymi glonami i szczypiorkiem, zamaczamy w dipie zrobionym z bulionu, wina i sosu sojowego. Makaron po ugotowaniu należy przelać zimną wodą, pocierając go dłonią w celu usunięcia pozostałej po gotowaniu warstwy rozklejonej skrobi, potem odsączyć. Świeży makaron należy gotować krócej niż suszony.</p>
---
<p><p>slawomir<a href="http://najlepszeprzepisykulinarne.blogspot.com" target="_blank"></a></p>
<p><a href="http://najlepszeprzepisykulinarne.blogspot.com" target="_blank">http://najlepszeprzepisykulinarne.blogspot.com</a></p></p>
Artykuł pochodzi z serwisu <a href="http://artelis.pl/">www.Artelis.pl</a>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz