<p>Autorem artykułu jest gośka</p>
<br />
Jest to bardzo smaczny tort kremowy z owocami, oryginalny, nie jest trudny w przygotowaniu, a najważniejszą zaletą tego ciasta jest to, że można go przyrządzać w lecie, gdy są świeże owoce, np truskawki, maliny, poziomki lub czarne jagody, a w zimie ananasy lub brzoskwinie z puszki.
<p> Przygotować następujące składniki:</p>
<p>- 1 1/2 kostki masła,</p>
<p>- 1 1/2 szklanki mleka,</p>
<p>- 25 dkg cukru pudru,</p>
<p>- cukier waniliowy,</p>
<p>- 10 dkg mąki,</p>
<p>- 3 żółtka,</p>
<p>- sok z 1/2 cytryny,</p>
<p>- kilka kropli zapachu np rumowego</p>
<p>- 2 galaretki , ( mogą być różne )</p>
<p>- biszkopty, lub moje <a href="http://tu-apetito.blogspot.com" target="_blank" title="ciasto z białek">ciasto z białek</a>.</p>
<p>Utrzeć 3 żółtka i powoli dodawać mąkę i ok. 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować i wlać roztarte żółtka, ciągle mieszając, ugotować tak jak budyń. Krem musi być gęsty. Pozostawić do ostygnięcia,( można wstawić do zimnej wody.)</p>
<p>Utrzeć masło z cukrem pudrem i ewentualnie waniliowym i do tego powoli dodawać ostygnięty krem i sok z cytryny, ciągle mieszając. Można, jak kto lubi, dodać kilka kropli zapachu rumowego.</p>
<p>Na dno dużej tortownicy ułożyć pokruszone biszkopty, lub upieczone wcześniej moje <a href="http://tu-apetito.blogspot.com" target="_blank">ciasto z białek </a>. Zużywa się wtedy 3 niewykorzystane białka.</p>
<p>Na to położyć połowę masy, na to warstwę owoców, resztę masy, a na nią jeszcze raz warstwę owoców.</p>
<p>Wstawić do lodówki, żeby zastygło.</p>
<p>Zrobić 2 <a href="http://tu-apetito.blogspot.com" target="_self">galaretki</a>. Po ostudzeniu zalać krem 1 galaretką, wstawić do lodówki, a jak zastygnie drugą galaretką. Ładnie wyglądają różnokolorowe galaretki, np jedna w kolorze owoców, czerwona, żółta, pomarańczowa, a druga zielona - agrestowa.</p>
<p> </p>
<p> </p>
---
Artykuł pochodzi z serwisu <a href="http://artelis.pl/">www.Artelis.pl</a>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz