Ziele angielskie - ciekawostki kulinarneWrotka_online 16 Kwiecień 2011 16:47:42, czytany 41 razy Czasami dodajemy do potrawy jakąś przyprawę. Poprawia się jej smak, danie nabiera blasku, ale oprócz tego zazwyczaj o danej przyprawie nie wiemy dużo. Dlatego pozwoliłam sobie napisać parę słów, podpierając się fantastyczną książką "Przyprawy niezbędne w kuchni", o bardzo często przez nas używanym zielu angielskim. Znamy je od bardzo dawna a zawitało do Polski w średniowieczu. |
Prowadząc blog lulinarny zaprezentowałam ten właśnie przepis na potrawę z wykorzystaniem ziela angielskiego. Życzę więc smacznego. ŚLEDZIE KORZENNE 6 filetów matiasów 2 cebule 2 pory (ich biała część) 1/4 szkl. oliwy 1/2 cytryny 2/3 szkl. białego wytrawnego wina 8 ziaren ziela angielskiego łyżeczka cukru natka pietruszki 3-4 plastry cytryny Filety pokroić w kawałki. Cebulę drobno posiekać. Pory pokroić w plasterki. Wino zagotować z grubo zmielonym zielem angielskim i cukrem. Ostudzić pod przykryciem. Do zimnego wina wycisnąć sok z cytryny i dolać oliwę. W słoju układać na przemian warstwami - śledzie, cebulę i pory. Zalać przygotowaną zalewą. Przygotować potrawę na dobę przed podaniem. Podając, udekorować natką i plasterkami cytryny. |
Zapraszam na mój blog kulinarny http://wrotkaonline.blox.pl/html |
CIASTA,WYPIEKI,TORTY,DESERY,PRZEPISY NA CIASTA DOMOWE GOTOWANIE,KUCHNIA POLSKA,KUCHNIA EUROPEJSKA
poniedziałek, 2 maja 2011
Ziele angielskie - ciekawostki kulinarne
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz