piątek, 20 maja 2011

TORT ORZECHOWY

Tort znakomity na każdą okazję. Tort jest orzechowy, nie jest zbyt słodki, łatwy do przyrządzenia.
 SKŁADNIKI NA CIASTO:
8 jaj
25 dkg cukru pudru
25 dkg.orzechów włoskich
1 cukier waniliowy
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywną pianę, zmielone orzechy wymieszać z bułką tartą, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia i dodać utarte żółtka i ubitą pianę. Piec w temp 150-160 'C OK.1 godziny
SKŁADNIK NA MASĘ
1 mleczna lub deserowa czekolada
2 łyżki kakao
3 żółtka
20 dkg cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szkl.mleka
1 kostka masła
sok z cytryny, trochę spirytusu
Mleko, cukier, makę, żółtka zagotować, a następnie masę zmiksować  z masłem i dodawać stopniowo kakako, czekoladę, spirytus i sok z cytryny.

Masą przełożyć ciasto

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz