poniedziałek, 2 maja 2011

CIASTO ANANASOWIEC

Ananasowiec to lekkie ciasto na każdą porę roku, chociaż latem ciasto smakuje najlepiej. Podstawą ciasta jest biszkopt i ananasy, które powoduję, że ciasto nie jest suche. Wykonanie ciasta jest naprawdę proste:

SKŁADNIKI NA BISZKOPT
2 szklanki mąki pszennej
1 1/3 szklanki cukru
6 jajek
4 łyżki wody
2 łyżeczki  proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA MASĘ 
1 puszka ananasów
200 g masła
2 opakowania galaretki ananasowej
2 opakowania budyniu ananasowego

WYKONANIE
1.Upiec biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier po jednym żółtku i wodę, a następnie delikatnie wymieszać z mąką oraz proszkiem do pieczenie, piec 30-40 min w temp.180

2.Ananasy osączyć.
3.Do soku z ananasów dodać 2  szklanki wody, wymieszać.Odlać z tego 1/2 szklanki i rozprowadzić w tym budynie.
4.Pozostały sok z wodą zagotować, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.Gotować na wolnym ogniu.
5.Wlać  budyń, wymieszać, dodać masło,gotować aż do rozpuszczenia się masła.
6.Do ostudzonej masy dodać pokrojone w kostkę owoce
7.Upieczony biszkopt przekroić wzdłuż i przełożyć masą udekorować według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz