piątek, 20 maja 2011

Ciasto z budyniem i owocami

Wyśmienite kruche ciasto z budyniem i owocami.Owoce do ciasta mogą być dowolne, ale ciasto najlepiej smakuje z truskawkami, wiśniami i śliwkami. Ciasto łatwe i szybkie w przyrządzeniu.

SKŁADNIK NA CIASTO:
3 szklanki mąki
1 margaryna
2 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki proszku
2 łyżeczki gęstej kwaśnej śmietany
1 szklanka cukru
Składnik na ciasto zagnieść wszystkie razem i podzielić na dwie części, może być w proporcji 2:3, tzn. większą część ciasta układamy na blachę, resztę ciasta zostawiamy aby pokruszyć je na sam wierzch.

Na ciasto układamy dowolne owoce.
Na ułożone owoce wylewamy gorący budyń (gotujemy 2 budynie w 3 szklankach mleka)
Na budyń kruszymy pozostałą część ciasta.
Piec w temp.w 180 stopni ok.1 godziny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz