wtorek, 26 kwietnia 2011

Tanie gotowanie

Mało kosztowne przepisy kulinarne, ogólnie mało kosztowne gotowanie to coś, co wzbudza dość dużo zainteresowania. Wiadomo, że właściwie każdy wolałby wydać nieco mniej gotówki, jeśli to jedynie możliwe. Czy możliwe jest natomiast mało kosztowne gotowanie, które nie będzie obciążeniem dla naszego zdrowia? Zwykła się uważać, że najtańsze towary spożywcze to przykładowo gotowe dania, które właściwie w całości składają się ze szkodliwych produktów przetworzonych. Tanie i zdrowe gotowanie jest jednak jak najbardziej możliwe, należy tylko znaleźć odpowiednie przepisy kulinarne, które bazują na składnikach naturalnych, odrzucając żywność wysoko przetworzoną, która za każdym razem jest niezdrowa, niezależnie od zapewnień producenta. Bardzo tanie gotowanie wcale nie musi oznaczać kupowania jedynie i wyłącznie towarów z najniższej półki i przyrządzania z nich nieustannie tych samych potraw. Głównie powinnaś nastawić się na kupowanie produktów sezonowych, tzn., o ile pomidory to jedynie latem, jeśli jabłka to raczej jesienią. Nie tylko zapłacimy mniej, lecz także kupimy produkt świeży, wyhodowany naturalnie, co przełoży się na stan naszego zdrowia. Poza tym można prześledzić wprowadzenie do swej kuchni towarów roślinnych w miejsce wędlin i mięs. Wędliny i mięso, przynajmniej te dobrej jakości, są zdecydowanie drogie. Warto więc spróbować zastąpić je produktami sojowymi, które są de fakto pyszne i znacznie tańsze. Innym rozstrzygnięciem jest samodzielne przyrządzanie wędlin w lokalu, co jest jednak pracochłonne i wcale nie łatwe. Zresztą tanich przepisów kulinarnych możemy poszukać zarówno w książkach kucharskich jak również w Internecie, co ze 100% pewnością zaowocuje wieloma pysznymi i niedrogimi daniami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz